Dry needling

Dry needling is een specialisatie van de fysiotherapeut die zich richt op de behandeling van klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat. Met behulp van een speciale techniek wordt er één enkele naald gebruikt om triggerpoints in een spier aan te prikken, wat resulteert in een snelle en langdurige ontspanning. Het verschil met klassieke acupunctuur is dat de focus ligt op korte stimulatie van triggerpoints met een specifieke naald.
Zorgoplossingen: Dry Needling

Wanneer is dry needling geschikt?

Dry needling is een geschikte behandelmethode als je last hebt van zogenoemde triggerpoints. Een triggerpoint is een pijnlijke en verkrampte plek in een spier die niet alleen lokale drukpijn veroorzaakt, maar daarnaast vaak op andere plekken in het lichaam uitstraalt. Hierdoor kan het zijn dat de oorzaak van de pijn zich op een andere plaats bevindt dan waar je de pijn daadwerkelijk voelt.

Triggerpoints kunnen zich uiten in:

 • Pijn in de spier, zowel lokaal als met mogelijke uitstraling
 • Beperkingen in beweging en/of stijfheid
 • Verminderde kracht in de betreffende spier
 • Gedrag waarbij pijn wordt vermeden
 • Hoofdpijn, gezichtspijn en/of kramp

Triggerpoints kunnen op verschillende manieren ontstaan:

 • Acuut, bijvoorbeeld door een verkeerde beweging of een ongeval
 • Chronisch, bijvoorbeeld door langdurig een verkeerde houding aan te nemen
 • Overbelasting, bijvoorbeeld door herhaalde bewegingen in werkgerelateerde situaties zoals armen, nek en/of schouders
 • Overbelasting en/of blessures bij sporters
 • Verkramping van spierweefsel door beschadiging van weefsel, zoals bij een meniscus of hernia
 • Langdurige immobilisatie door bijvoorbeeld gips of een sling
 • Psychologische factoren zoals stress, depressie, onrust en vermoeidheid
 • Chronische infecties en allergieën

Dry needling proces in 4 stappen

Afspraak plannen

Je kan ons makkelijk bereiken voor het plannen van een afspraak. We zorgen voor een goede afstemming tussen jou en de meest geschikte behandelaar.

Onderzoek

Tijdens het onderzoek staat jouw specifieke situatie centraal. Samen met onze fysiotherapeut bespreek je jouw klachten en medische geschiedenis. Er wordt nauwkeurig gekeken naar de betrokken spieren en triggerpoints die mogelijk de bron van jouw klachten zijn. Op basis van deze informatie wordt een behandelplan opgesteld dat gericht is op het verlichten van pijn en het herstellen van de spierfunctie.

Behandeltraject

Onze fysiotherapeut gebruikt dunne naalden om de triggerpoints aan te prikken. Dit zorgt voor een ontspanning van de spieren en vermindert pijnklachten. Bij het inbrengen van het naaldje zul je vrijwel geen pijn ervaren. De behandeling wordt aangepast aan jouw specifieke behoeften en er wordt rekening gehouden met jouw comfort. Onze fysiotherapeut zal tijdens de behandeling advies geven over eventuele oefeningen of houdingsaanpassingen.

Nazorg

Onze fysiotherapeut zal jou advies geven over eventuele nabehandeling, zoals het toepassen van warmte of koude therapie. Daarnaast zal er aandacht worden besteed aan het voorkomen van nieuwe triggerpoints en het optimaliseren van jouw spierfunctie. Je kunt altijd bij ons terecht voor vragen of een vervolgafspraak.

Voor wie?

De behandeling is bedoeld voor iedereen die last heeft van triggerpoints. Bij een intake zal de fysiotherapeut onderzoeken of jouw klachten door triggerpoints veroorzaakt worden.

Kosten

De methode is onderdeel van een normale fysiotherapiebehandeling. Wanneer je aanvullende verzekering fysiotherapie dekt, dan vallen de kosten voor dry needling hieronder.

Vakbekwaamheid

Onze fysiotherapeuten zijn opgeleid in dry needling door het volgen van een aantal cursussen. Deze zijn gericht op de behandeling van spieren in arm en been, spieren rondom de wervelkolom en als laatste de kaak- en hoofdregio.

Hier staan we voor!

Team Fysiotherapie Woudrichem
Toegankelijk

We staan open voor iedere hulpvraag, van eenvoudig tot en met complexe gezondheidsproblemen.

Deskundig

Ieder van ons blijft zich continu verdiepen in het vakgebied met als doel jou zo optimaal mogelijk te kunnen helpen.

Persoonlijk

Op een begripvolle en begrijpelijke manier begeleiden en ondersteunen we bij jouw herstelproces. Daarbij houden we rekening met jouw vragen en wensen.

Fysiotherapie Woudrichem