Oedeemfysiotherapie

De oedeemfysiotherapeut behandelt mensen die last hebben van (lymf)oedeem: een abnormale ophoping van vocht in het lichaam. Oedeem komt onder meer voor bij kanker, bloedvatproblemen of littekens. Lymfoedeem kan ook een gevolg zijn van bestraling, chemotherapie, een operatie of een ongeval.
Zorgoplossingen: Oedeem

Wanneer naar de oedeemfysiotherapeut?

Je bent gebaat bij oedeemfysiotherapie wanneer je last hebt van een lymfoedeem. Dat is een vochtophoping die ontstaat door een niet goed functionerend of defect lymfesysteem. Dit kan het gevolg zijn van een operatie waarbij lymfeklieren zijn verwijderd, schade na een blessure of bestraling. In zulke gevallen spreken we van secundair lymfoedeem. Als het defect aangeboren is, noemen we het primair lymfoedeem. De oedeemfysiotherapeut zal jouw klachten analyseren tijdens een gesprek en onderzoek. Hierbij maken we onder andere gebruik van vragenlijsten en metingen van de omvang. We brengen niet alleen het vochtprobleem in kaart, maar je algehele gezondheid.

Oedeemfysiotherapie in 4 stappen

Afspraak plannen

Je kan ons makkelijk bereiken voor het plannen van een afspraak. We zorgen voor een goede afstemming tussen jou en de meest geschikte behandelaar.

Onderzoek

We bespreken uitgebreid jouw oedeemprobleem en voeren we een lichamelijk onderzoek uit. Op basis daarvan stellen we een persoonlijk behandelplan op.

Behandeltraject

Onze oedeemfysiotherapie richt zich op het verminderen en beheersen van oedeem. We gebruiken technieken zoals lymfedrainage, compressietherapie en oefeningen om zwelling te verminderen en jouw functioneren te verbeteren.

Nazorg

Na de behandeling bieden we nazorg om jouw resultaten te behouden. We monitoren jouw voortgang en geven advies over zelfmanagement, zoals huidverzorging en compressiekleding. We zijn er om je te ondersteunen op de lange termijn.

Voor wie?

Oedeemfysiotherapie is bedoeld voor mensen die last hebben van (lymf)oedeem: een abnormale ophoping van vocht in het lichaam.

Kosten

De kosten van oedeemfysiotherapie worden (gedeeltelijk) vergoed door je zorgverzekeraar, afhankelijk van de onderliggende diagnose.

Vakbekwaamheid

Na het voltooien van de opleiding fysiotherapie heeft een oedeemfysiotherapeut zich gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van mensen met lymfoedeem door middel van een post-HBO opleiding. Ze zijn geregistreerd in het kwaliteitsregister Fysiotherapie en zijn aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie binnen de Lymfologie en Oncologie.

Hier staan we voor!

Team Fysiotherapie Woudrichem
Toegankelijk

We staan open voor iedere hulpvraag, van eenvoudig tot en met complexe gezondheidsproblemen.

Deskundig

Ieder van ons blijft zich continu verdiepen in het vakgebied met als doel jou zo optimaal mogelijk te kunnen helpen.

Persoonlijk

Op een begripvolle en begrijpelijke manier begeleiden en ondersteunen we bij jouw herstelproces. Daarbij houden we rekening met jouw vragen en wensen.

Fysiotherapie Woudrichem