Oncologische fysiotherapie

Onze oncologiefysiotherapeut richt zich op het behandelen van problemen die veroorzaakt worden door kanker. Kanker kan zowel tijdens als na de ziekte klachten veroorzaken die het dagelijks leven bemoeilijken.
Zorgoplossingen: Oncologie

Wanneer is oncologische fysiotherapie geschikt?

Oncologiefysiotherapie kan in elke fase van de ziekte worden toegepast en verlichting bieden. Het behandeldoel kan per fase verschillen.

De meest voorkomende klachten zijn:

  • Conditieverlies
  • Vermoeidheid
  • Spierkrachtverlies
  • Bewegingsbeperkingen
  • (Lymf)oedeem
  • Ademhalingsproblemen
  • Pijn
  • Stug littekenweefsel
  • Spanningsklachten

Oncologische fysiotherapie in 4 stappen

Afspraak plannen

Je kan ons makkelijk bereiken voor het plannen van een afspraak. We zorgen voor een goede afstemming tussen jou en de meest geschikte behandelaar.

Onderzoek

Tijdens het onderzoek voor oncologische fysiotherapie staan jouw persoonlijke situatie en behoeften centraal. We bespreken jouw medische geschiedenis, behandelingen en eventuele klachten om een persoonlijk behandelplan op te stellen.

Behandeltraject

Onze oncologiefysiotherapeut richt zich op het ondersteunen en verbeteren van jouw lichamelijk functioneren en kwaliteit van leven. De behandeling kan bestaan uit oefentherapie, conditietraining of ontspanningstechnieken. Alles deskundig afgestemd op jouw specifieke behoeften.

Nazorg

Nazorg is van essentieel belang om jouw herstel te bevorderen. We bieden advies, monitoring en vervolgbehandelingen, om jouw welzijn op lange termijn te helpen waarborgen.

Voor wie?

Oncologiefysiotherapie is geschikt voor mensen in alle fases van de ziekte, dus zowel tijdens de curatieve, herstel-, palliatieve- of terminale fase. Oncologiefysiotherapie kan in elke fase van de ziekte worden toegepast en verlichting bieden. Het behandeldoel kan per fase verschillen:

Curatieve fase
In deze fase wordt er veel van jouw lichaam gevraagd tijdens het bestrijden van de kanker, bijvoorbeeld door bestraling, chemotherapie en/of operatie. Een oncologiefysiotherapeut kan jou in deze fase helpen om conditieverlies en spanningsklachten te beperken.

Herstelfase
Als de kanker overwonnen is, kunnen er soms andere klachten ontstaan, zoals vermoeidheid en bewegingsbeperkingen. De oncologiefysiotherapeut kan advies geven om jouw conditie te verbeteren, zodat je weer jouw dagelijkse bezigheden, werk en/of sport kunt oppakken.

Palliatieve fase
Op het moment dat genezing niet meer mogelijk is, zal de oncologiefysiotherapie zich richten op een zo optimaal en actief mogelijk leven. De behandeling van de fysiotherapie zal bestaan uit het behoud van jouw conditie en leren omgaan met beperkingen. Jouw wensen staan hierbij centraal.

Terminale fase
In de laatste fase van je leven is het belangrijk dat jouw comfort centraal staat. Een oncologiefysiotherapeut kan bijvoorbeeld helpen bij het vinden van de meest comfortabele houding en ademhalingsoefeningen geven om pijn en angst te verminderen.

Kosten

Oncologiefysiotherapie is mogelijk op verwijzing van je huisarts of specialist. De kosten hiervoor worden voor volwassenen vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Daarnaast kunnen, afhankelijk van jouw medische behandeling, vervolgbehandelingen vergoed worden vanuit de basisverzekering.

Vakbekwaamheid

De oncologiefysiotherapeut heeft de Masteropleiding Oncologie Fysiotherapie gevolgd. Zij zijn geregistreerd bij het Koninklijk Genootschap voor Fysiotherapie en aangesloten bij FyNeOn, een samenwerkingsverband voor fysiotherapeuten met specialisatie in oncologie.

FyNeOn streeft, in samenwerking met partners in de zorgketen, naar kwalitatief hoogwaardige zorg voor mensen met kanker en/of de gevolgen ervan, gedurende alle fasen van de ziekte volgens de richtlijn Oncologie Revalidatie. De zorgverlening kenmerkt zich door aandacht voor kwaliteit, respect, klantgerichtheid en zorg op maat. De fysiotherapeuten van FyNeOn leveren deze zorg op basis van ervaring en deskundigheid en worden voorafgaand aan het lidmaatschap hierop getoetst. Voor meer informatie over FyNeOn kun je terecht op hun website.

Hier staan we voor!

Team Fysiotherapie Woudrichem
Toegankelijk

We staan open voor iedere hulpvraag, van eenvoudig tot en met complexe gezondheidsproblemen.

Deskundig

Ieder van ons blijft zich continu verdiepen in het vakgebied met als doel jou zo optimaal mogelijk te kunnen helpen.

Persoonlijk

Op een begripvolle en begrijpelijke manier begeleiden en ondersteunen we bij jouw herstelproces. Daarbij houden we rekening met jouw vragen en wensen.

Fysiotherapie Woudrichem