Psychosomatische fysiotherapie

Psychosomatische fysiotherapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie die zich richt op de relatie tussen lichamelijke klachten en psychische of emotionele factoren. Psychische stress, emoties en psychologische factoren kunnen mogelijk de oorzaak zijn van lichamelijk klachten of deze beïnvloeden.
Zorgvraag: Psychosomatiek behandeling

Wanneer is psychosomatische fysiotherapie geschikt?

Wanneer je last hebt van fysieke klachten waarbij psychologische en emotionele factoren een rol lijken te spelen kan psychosomatische fysiotherapie geschikt voor je zijn. Er bestaan verschillende situaties waarin je gebaat kan zijn bij zorg van onze psychosomatisch fysiotherapeut:

  • Chronische pijn
  • Stressgerelateerde aandoeningen
  • Onverklaarbare lichamelijke klachten
  • Spanningsgerelateerde aandoeningen
  • Herstel na een medische ingreep

Of psychosomatische fysiotherapie een geschikte behandelmethode is voor jouw specifieke situatie wordt in gesprek met onze psychosomatisch fysiotherapeut samen met jou bepaald.

Psychosomatische fysiotherapie in vier stappen

Afspraak plannen

We zijn goed bereikbaar voor het inplannen van een afspraak. En zorgen voor een goede afstemming tussen jou en de meest geschikte behandelaar.

Onderzoek

Onze psychosomatisch fysiotherapeut zal jouw klachten en medische geschiedenis grondig beoordelen. Met als doel begrip te krijgen van jouw lichamelijke symptomen en de mogelijke psychologische en emotionele factoren die een rol kunnen spelen. Op basis van deze evaluatie zal er een behandelplan worden opgesteld.

Behandeltraject

Het behandeltraject kan variëren afhankelijk van jouw specifieke situatie. Onder begeleiding van onze psychosomatisch fysiotherapeut wordt er vaak gewerkt aan een combinatie van onderdelen, zoals lichamelijke oefeningen, ontspanningstechnieken, ademhalingsoefeningen en denk- en doe therapie.

Nazorg

Na het behandeltraject biedt onze psychosomatisch fysiotherapeut gepaste nazorg met als doel ervoor te zorgen dat de behaalde resultaten behouden blijven. Nazorg kan bestaan uit follow-up sessie, oefeningen en thuisprogramma’s en voorlichting.

Voor wie?

Voor mensen die lichamelijke klachten ervaren waarbij psychologische en emotionele factoren een rol lijken te spelen.

Kosten

Voor minderjarigen wordt psychosomatische fysiotherapie vergoed via de basisverzekering. Voor personen boven de 18 jaar is een aanvullende verzekering nodig om in aanmerking te komen voor vergoeding.

Vakbekwaamheid

Een psychosomatisch fysiotherapeut heeft na het behalen van de opleiding tot algemeen fysiotherapeut een masteropleiding gevolgd gericht op psychosomatische fysiotherapie. Onze psychosomatisch fysiotherapeut staat geregistreerd in het kwaliteitsregister van het Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie.

Hier staan we voor!

Team Fysiotherapie Woudrichem
Toegankelijk

We staan open voor iedere hulpvraag, van eenvoudig tot en met complexe gezondheidsproblemen.

Deskundig

Ieder van ons blijft zich continu verdiepen in het vakgebied met als doel jou zo optimaal mogelijk te kunnen helpen.

Persoonlijk

Op een begripvolle en begrijpelijke manier begeleiden en ondersteunen we bij jouw herstelproces. Daarbij houden we rekening met jouw vragen en wensen.

Fysiotherapie Woudrichem