Sensorische informatieverwerking

Sensorische informatieverwerking is een specialisatie in de fysiotherapie die zich richt op het onderzoeken en behandelen van problemen in het verwerken van prikkels vanuit de zintuigen naar de hersenen bij zowel kinderen als volwassen. Binnen fysiotherapie Woudrichem richten we ons voornamelijk op de sensorische informatieverwerking van kinderen.
Sensorische verwerking Fysiotherapie Woudrichem

Wanneer is sensorische informatieverwerking geschikt voor mij of mijn kind?

Sensorische informatieverwerkingstherapie kan geschikt zijn voor kinderen in verschillende situaties waarin er uitdagingen zijn met betrekking tot de verwerking van sensorische informatie. Hier zijn enkele situaties waarin sensorische informatieverwerkingstherapie overwogen kan worden:

  • Sensorische overgevoeligheid of ondergevoeligheid, wanneer je kind overgevoelig is voor bijvoorbeeld geluid, licht of aanraking of juist ondergevoelig is op bepaalde prikkels
  • Motorische co√∂rdinatie problemen
  • Ontwikkelstoornissen, zoals hyperactiviteit (ADHD) of autismespectrumstoornis (ASS)
  • Problemen met aandacht en concentratie

Sensorische informatieverwerking in vier stappen

Afspraak maken

We zijn goed bereikbaar voor het inplannen van een afspraak. En zorgen voor een goede afstemming tussen jou en de meest geschikte behandelaar.

Onderzoek

Onze gespecialeerde therapeut stelt eerst vragen over de problematiek van je kind om een gedetailleerd beeld te krijgen van de klachten. Daarna volgt er een lichamelijk onderzoek. Na het uitvoeren van het onderzoek zal onze therapeutde bevindingen met jou en/of je kind bespreken. Op basis van deze bevindingen wordt een behandelplan opgesteld.

Behandeltraject

Het behandeltraject is sterk individueel aangepast aan de behoeften van je kind. Het behandelplan omvat vaak een combinatie van therapeutische activiteiten en oefeningen die zijn ontworpen om de sensorische verwerking te verbeteren.

Nazorg

Nazorg is belangrijk. Onze sensorisch integratieverwerkingstherapeute zal jou en je kind advies en begeleiding bieden om te zorgen dat de behaalde resultaten behouden blijven en terugval wordt voorkomen. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan het voorkomen van nieuwe klachten en het bevorderen van een optimale levensstijl.

Voor wie?

In principe kan iedereen terecht bij een sensorische informatieverwerkingstherapeute. Je hebt in de meeste gevallen geen verwijzing van een arts nodig. Tijdens het onderzoek beoordeeld de therapeute of sensorische informatieverwerkingstherapie de juiste behandeling is voor jouw klachten of die van je kind.

Kosten

Voor minderjarigen wordt sensorische informatieverwerkingstherapie vergoed via de basisverzekering. Voor personen boven de 18 jaar is een aanvullende verzekering nodig om in aanmerking te komen voor vergoeding.

Vakbekwaamheid

Onze sensorisch informatieverwerkingstherapeute is een kinderfysiotherapeute die na de opleiding voor kinderfysiotherapie een opleiding voor sensorisch informatieverwerkingstherapie heeft gevolgd.

Hier staan we voor!

Team Fysiotherapie Woudrichem
Toegankelijk

We staan open voor iedere hulpvraag, van eenvoudig tot en met complexe gezondheidsproblemen.

Deskundig

Ieder van ons blijft zich continu verdiepen in het vakgebied met als doel jou zo optimaal mogelijk te kunnen helpen.

Persoonlijk

Op een begripvolle en begrijpelijke manier begeleiden en ondersteunen we bij jouw herstelproces. Daarbij houden we rekening met jouw vragen en wensen.

Fysiotherapie Woudrichem